MAE T-shirt

Ons MAE T-shirt is gemaakt van 68% Bamboe, 28% Katoen en 4% Elastan. De stof heeft een certificering van Oeko-Tex. Hieronder ga je lezen wat die certificering inhoud. Verder lees en zie je ook hoe en waar het T-shirt is gemaakt.

Het T-shirt

In de video zie je hoe het T-shirt door mijzelf wordt gemaakt. We beginnen met het knippen van de stof. Wat ik belangrijk vind bij de stof is dat er niet onnodig stof resten worden weggegooid omdat er niks meer van gemaakt kan worden. Daarom leg ik de stof zo neer dat je het minste rest stoffen overhoud, en dus zo min mogelijk afval hebt.

Door de stof zo netjes mogelijk en recht neer te leggen krijg je een mooi vallende stof. En gaat het bijvoorbeeld niet raar trekken aan een kant. Nadat de stof is geknipt gaan we randen netjes afwerken met de lock machine. Hiermee stikken we ook gelijk alle delen van het t-shirt aan elkaar. Wat belangrijk is bij een T-shirt met stretch is dat er bij de schoudernaden een lintje wordt mee gestikt dat het niet gaat lubberen.

In de zijnaden stikken we ons label samen met het waslabel. Vervolgens stikken we de mouwen eraan en beginnen we aan de afwerking van de hals, mouwen en de zoom aan de onderkant.

Alle kledingstukken worden in Nederland, Zwolle gemaakt door mij, Lisa Lynn van Gelder. 

De stof

WAAR STAAT OEKO-TEX STANDARD 100 VOOR?

De Oeko-Tex Standard 100 is een wereldwijd, consistent, onafhankelijk test- en certificeringssysteem voor textielgrondstoffen, afgewerkte textielstoffen en eindproducten in alle productiestadia. Met hun slogan “Confidence in textiles” werd Oeko-Tex een wereldwijd synoniem voor verantwoorde textielproductie, veiligheid en transparantie. De Oeko-Tex-certificering is een zeer belangrijke stap naar minder gebruik van gevaarlijke chemicaliën in de textielindustrie.

Het doel van Oeko-Tex is om de eindconsument te voorzien van een betrouwbaar, onafhankelijk productlabel van een derde partij voor niet-gevaarlijke producten die worden getest volgens de Standard 100-criteria. Oeko-Tex ondersteunt bedrijven in de textielketen die ervoor zorgen dat hun producten vrij zijn van schadelijke stoffen. Jaarlijkse tests worden uitsluitend uitgevoerd door geautoriseerde, onafhankelijke textielonderzoeks- en testinstituten met bewezen expertise. Testen op schadelijke stoffen zijn onder meer verboden en / of wettelijk gereguleerde stoffen, chemicaliën die volgens de huidige kennis schadelijk zijn voor de gezondheid en testparameters zoals voorzorgsmaatregelen ter bescherming van de gezondheid. Alle Oeko-Tex-gecertificeerde stoffen zijn getest op stoffen zoals verboden AZO-kleurstof, pesticiden, extraheerbare zware metalen en pH-waarde.